Week van Zorg & Welzijn 12 maart Tim Roozendaal

5 zorg-professionals verspreid door Nederland worden tijdens deze week een moment van de dag gevolgd. Diverse functies en werkzaamheden worden hierbij uitgebreid besproken. Iedereen met zijn of haar eigen verhaal, ervaringen en visie op de gezondheidszorg. Maar allemaal met een hoofddoel: de zekerheid van patiëntenzorg en de kwaliteit hiervan waarborgen.

Tim Roozendaal, diabetesverpleegkundige bij MedWay Projects

Vandaag was het tijd om mee te lopen met Tim Roozendaal, diabetesverpleegkundige bij MedWay Projects. Om 11:00 uur hadden wij afgesproken bij een Huisartsenpraktijk in Rotterdam. Gezien de drukte op de weg, voor de zekerheid iets eerder vertrokken wat mij ruim op tijd deed aankomen op de afgesproken plek. Op de stoel naast mij hadden al die tijd heerlijke gebakjes met het MedWay logo gelegen, de verleiding was groot maar ik kon ze weerstaan. Terwijl ik wat minuten in mijn auto uit aan het zitten was arriveerde er een ambulance.

Drie broeders stapten uit en gingen de praktijk binnen

Drie broeders stapten uit en gingen de praktijk binnen. In de tussentijd sloeg de klok 11:00 uur en Tim kwam de straat ingereden. Hij parkeerde zijn auto achter die van mij en stapte zijn auto uit bepakt met een goed gevulde tas. Een stevige handdruk en een vriendelijke begroeting later liepen wij richting de ingang van de praktijk. Op datzelfde moment werd er een patiënt per brancard naar buiten gereden en de ambulance in geholpen. Bij binnenkomst werden wij vriendelijk te woord gestaan door de assistente die met name ook oog had voor de meegebrachte gebakjes. Deze zouden later die dag waarschijnlijk onder het genot van een kop koffie of thee worden opgesnoept.

Na afloop van dit bezoek besloten wij in hotel Ridderkerk af te spreken om op ons gemak wat vragen over en weer te kunnen stellen.

Na een korte periode in de wachtkamer werden wij opgehaald door een vriendelijke POH-S (praktijkondersteuner huisarts somatiek). We namen plaats in een spreekkamer en Tim ging in gesprek met twee praktijkondersteuners. Tijdens onze periode in de wachtkamer sprak ik met Tim over zijn hobby mountainbiken. Hij vertelde met een glimlach en twinkeling in de ogen over plekken en tochten waar hij gefietst had. In het gesprek met de praktijkondersteuners bleef hij dezelfde blik houden en vertelde vol passie over zijn ervaring als diabetesverpleegkundige. Ditmaal met termen die mij ver te buiten gingen. Wel merkte ik dat hier een professional te werk ging. Het leek alsof hij constant laatjes vol met informatie en ervaring opentrok om op die manier iedere vraag op maat te beantwoorden. Tegen het einde van het gesprek ging de goed gevulde tas open en gaf hij diverse informatiebrochures aan de praktijkondersteuners met als doel diabetespatiënten zo goed mogelijk te kunnen adviseren.


Na afloop van dit bezoek besloten wij in hotel Ridderkerk af te spreken om op ons gemak wat vragen over en weer te kunnen stellen. Want naast dat ik geïnteresseerd was in zijn werkzaamheden, was Tim dit ook in die van mij.

Daarna volgde al snel zijn functietitel: diabetesverpleegkundige

Het gesprek begon met de ervaringen opgedaan binnen de praktijk. Daarna volgde al snel zijn functietitel: diabetesverpleegkundige. Wat houdt dit in en hoe ben je dit eigenlijk geworden? Op dit moment werkt Tim een dag in de week binnen een huisartsenpraktijk waar hij direct te maken heeft met patiëntenzorg op gebied van diabetes. Andere dagen houdt hij zich meer bezig met een adviserende en coachende rol als deskundige op gebied van diabetes. Hij ondersteunt huisartsen en/of praktijkondersteuners uit de regio Brabant, Zuid-Holland en Zeeland waarbij specifieke casussen worden besproken, en hij advies uitbrengt omtrent behandelplannen. Daarnaast geeft hij scholingen en trainingen aan huisartsen, praktijkondersteuners en andere specialisten op het gebied van diabetes en medicatie. Tot slot geeft hij ook les aan studenten die de opleiding tot POH-S volgen. Niet al deze werkzaamheden voert hij overigens onder de vlag van MedWay uit. Het ondersteunen en adviseren van de huisartsenpraktijk en het geven van opleiding en training aan deze zelfde doelgroep behoren tot de werkzaamheden van MedWay.


Zijn weg tot aan diabetesverpleegkundige is niet een vooraf uitgestippelde route. Het begon bij de droom om straaljagerpiloot te worden, hier werd Tim alleen voor afgewezen. Zijn sterke punten zitten vooral in het sociale aspect. Vanuit dit sterke punt kwam een baan binnen de gezondheidszorg naar voren. Als verpleegkundige ging Tim aan het werk in het ziekenhuis waar hij met name bezig was met patiëntenzorg. Zijn interesse ging hieruit naar onderzoeken en analyseren. Nadenken over het ziektebeeld van de patiënt sprak hem aan: “ik kon aan mensen die het ziekenhuis binnenkwamen zien naar welke afdeling ze moesten. Ik ontwikkelde hiervoor een soort van zesde zintuig.” Na in het ziekenhuis te hebben gewerkt ging Tim aan de slag als verpleegkundige in het gevangenisleven. Hier kreeg hij meer te maken met eerstelijnszorg. Tijdens zijn werkzame tijd in de gevangenis, werd hij benaderd om als diabetesverpleegkundige aan de slag te gaan. Hier moest hij eerst wel een opleiding volgen en dit deed hij ‘post hbo’ met als specialisatie diabetesverpleegkundige. Deze functie draagt hij al bijna 13 jaar en maakt hem erg ervaren in dit vakgebied. De diabeteszorg is een ware passie voor hem geworden. In de beginjaren als diabetesverpleegkundige werkte hij in een huisartsenpraktijk. Door de jaren heen groeide de inzet van praktijkondersteuners en moest hij na verloop van tijd hier ruimte voor maken. Sindsdien werkt Tim voor MedWay Projects waarbij hij wordt ingezet om zijn expertise en jarenlange ervaring te gebruiken om huisartsenpraktijken te ondersteunen en adviseren bij diabeteszorg. Zijn werkdagen voor MedWay Projects zijn vrij en flexibel. De ene dag werkt hij meer dan acht uur om de andere dag bijvoorbeeld weer iets later te beginnen.


Het meeloopmoment komt tot een einde. Ik heb meegelopen met Tim Roozendaal, een gedreven diabetesverpleegkundige met passie voor wat hij doet. Een collega met jarenlange ervaring en torenhoge kennis van zijn specialisatie. De dag begon in een huisartsenpraktijk waar hij zijn kennis kon ventileren met diens praktijkondersteuners. Daarna eindigde de dag in hotel Ridderkerk waar vervolgens onze wegen weer scheidden. Die van Tim naar een volgende afspraak en die van mij terug naar Nijkerk.