Incidenten in de praktijk nemen toe

Steeds meer huisartsen en huis- artsenposten krijgen temaken met scheldpartijen, bedreigingen en bespugingen door patiënten die zorgeisen, ook al is deze niet spoedeisend. Limburgse omroep L1 deed een rondgangen heeft het over ‘huisartsen die de noodklok luiden’. “Sommige mensenaccepteren niet dat ze niet gezien worden door een arts op de huisartsenpostbij een zere keel of huiduitslag, terwijl dat dingen zijn die best kunnenwachten tot het spreekuur van hun eigen huisarts”, aldus triagiste AnitaSchreurs van de huisartsenpost in Venlo. 

Liefst 60 procent van de artsen in loondienst is minstens één keer of vaker blootgesteld aan zogenoemd ‘extern ongewenst gedrag’

“Huisarts Niels Rossen uit Venray zegt: “Mensen denken dat als ze op zondagavond tot acht uur terecht kunnen in de supermarkt, ze ook zelf kunnen bepalen wanneer ze een arts kunnen spreken. Maar daar is de huidige zorg niet op ingericht.” Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die jaarlijks wordt uitgevoerd door TNO en CBS onder ruim 41 duizend werknemers in de zorg bleek dat men in toenemende mate te maken heeft met intimidatie door patiënten of andere externe ‘klanten’. Liefst 60 procent van de artsen in loondienst is minstens één keer of vaker blootgesteld aan zogenoemd ‘extern ongewenst gedrag’, waar dit een jaar eerder nog 48 procent was. Huisarts Derk Runhaar uit Oost- zaan twitterde in oktober over een nacht op de huisartsenpost, waarin hij driemaal werd bedreigd. Hij kreeg veel reacties, onder meer van artsen die zich herkennen in zijn tweet en bijvoorbeeld adviseerden om aangifte te doen. Runhaar: “Zelf denk ik dat aangifte doen zinloos is. Van collega’s die het wel deden hoor ik dat zaken meestal worden geseponeerd. Wat er wel moet gebeuren, weet ik zelf ook niet. Als huisartsenpraktijk kun je ook niet zeggen dat een patent voortaan niet meer welkom is, omdat er geen alternatief is.”